Många kommuner behöver en bättre framförhållning i sitt VA-arbete. Nyttja byggkrisen för att modernisera och klimatanpassa underdimensionerade avloppsrör med schaktfri teknik.
Återkommande skyfall. Höga vattenflöden. Jordskred som drabbar hem, företag och samhällskritisk infrastruktur.
Stormen Hans konsekvenser slog till med full kraft i somras. Och kostnaderna för att hantera t ex översvämningsskador är väsentligt högre än kostnaden för de förebyggande åtgärderna.
Kommunala vatten- och avloppsanläggningar försörjer nio av tio invånare i Sverige. Samtidigt är betydande delar av VA-nätet byggt under 1950-, 1960- och 1970-talen. Det innebär att en stor del av VA-nätet närmar sig sin tekniska livslängd.
Nya ledningsnät behöver byggas. Befintliga ledningar måste förnyas.
Branschorganisationen Svenskt Vatten konstaterar i sin investeringsrapport från maj 2023 att 560 miljarder kronor behöver investeras fram till 2040. Och av det årliga investeringsbehovet på drygt 30 miljarder beräknas 60 procent av behovet finnas i ledningsnät.
Kommunerna ansvarar över VA-näten – men frågan är av nationellt intresse. Vår bransch har tekniken som krävs för att modernisera och klimatanpassa Sveriges underdimensionerade avlopps och vattenrör schaktfritt. Schaktfri teknik är en beteckning för markarbeten som utförs utan, eller med begränsad användning av, schaktning.
Vinsten med schaktfritt är såväl ekonomisk som miljömässig. Vi minskar CO2 utsläppen med mellan 50-90% jämfört med traditionell teknik. Att bygga och förnya med schaktfri teknik går i de flesta fall betydligt snabbare och med betydligt mindre ingrepp i lokalsamhället. Färre rester behöver schaktas bort. Boende och trafikanter störs inte lika mycket. Därför menar vi:
Ansvaret för klimatanpassning måste delas mellan politiker, myndigheter och näringsliv. Vi är beredda att göra vår del när det kommer till att modernisera VA-nätet.